Diervriendelijk vlees?

Diervriendelijk vlees

20121111-130720.jpgJa, ik eet wel eens een stukje vlees. Niet dagelijks, maar laat ik om te beginnen hier meteen aangeven dat ik geen pure vegetariër ben. Toch ben ik mij terdege bewust dat, als we anders met ons voedsel en omgeving omgaan, er veel voor onze wereld en natuur te winnen valt. Hoe diervriendelijk ben ik dan?

Nu ben ik in principe graag vriendelijk voor dieren, maar sinds wanneer kan vlees ook vriendelijk zijn. Vreemd…
Volgens mij sinds een handige reclame goeroe bedacht heeft dat de term “diervriendelijk vlees” een geweldige truc is om ons met een gesust geweten een stukkie vlees te laten verorberen. Zo van, ach, het beestje heeft een mooi leven gehad, dus dan is het geen probleem.
Diervriendelijk vlees is in feite een “contradictio in terminis” ofwel tegenspraak in termen.
Organisaties als Wakker Dier, die ik overigens een zeer warm hart toedraag werken goed samen met clubs uit de vleesverwerkende industrie om er voor te zorgen dat de leefomstandigheden van de beesten verbeteren. Klasse!

Toch zou ik ze op willen roepen om dit soort eufemismen te vermijden.
Stel je komt op straat en iemand wil je doodslaan met een ijzeren knuppel, maar, weldenkend als hij is, hij besluit je dan toch maar te doden met een injectienaald.
Dan gaan we jou toch ook geen “mensvriendelijk slachtoffer” noemen?

6 gedachten over “Diervriendelijk vlees?”

  1. Ook ik maak me er schuldig aan. Het gebruik van dat woord diervriendelijk vlees. En al vanaf het begin van mijn webwinkeltje, OKvlees.nl (ai, OK…..) krijg ik er opmerkingen over. En die opmerkingen, heel goed verwoord in bovenstaand blog, kloppen natuurlijk. Slachten is niet diervriendelijk.. Wat je kan doen is het leven voor de slacht zo goed mogelijk maken. Dus, zo diervriendelijk-mogelijk-geproduceerd vlees. Dat is te lang, vandaar het gebruik van ‘diervriendelijk vlees’. Ik kan het natuurlijk ook gewoon biologisch of scharrelvlees noemen. Zeker in het geval van biologisch zullen veel mensen zich realiseren dat die dieren het beter hebben gehad. Maar dat beperkt zo! Want ook boeren die niet onder een keurmerk willen vallen, en nog diervriendelijker kunnen doen dan biologisch voorschrijft, willen hun vlees verkopen…
    Dus, bij deze een oproep: wie bedenkt een betere term dan diervriendelijk vlees. OKvlees is al bedacht :-).

  2. Reclame verkoop willen alleen méér verkopen. Dus het moet diervriendelijk scharrelend biologisch lekker vernieuwend etc. zijn.
    De boeren weten zich geen raad meer om het op een diervriendelijk goede manier te doen.
    Het kan niet meer, er is teveel nodig, wat natuurlijk helemaal niet nodig is…. Minder is zelfs veel gezonder.

    http://www.devegetarischeslager.nl/ doet zijn uiterste best, toch is het product voor veel mensen niet te betalen.
    (wat een ervaring om kip te proeven, wat geen kip is, ik ben de smaak verleerd en het was een shock om “kip” te proeven)

    Zou Nederland alleen voor de eigen mensen zorgen zou het al een heel stuk beter worden voor de dieren. (Daar heb je ’t weer: niet voor de boeren) Dan zou er maar 25% van de productie nodig zijn. Maar nu hebben veel dieren na hun ondiervriendelijk leven, een loodzwaar transport te doorstaan waarna alsnog de doodsteek komt…..

    Ik denk dat het enige wat helpt dat de hele mensheid minder dier zou moeten eten.
    Het hele evenwicht is verstoort doordat de mens het dier als iets ondergeschikt is gaan vinden waarmee hij te kust en te keur mag omgaan en fokken, kweken, vangen zoveel als maar mogelijk is….

    Toch ervaar ik in mijn omgeving dat er steeds meer mensen minder vlees eten en er anders over zijn gaan nadenken. Dat is al een klein sprankje hoop. Het is goed om kinderen bij de boerenbedrijven te laten kijken in wat voor kleine hokjes de dieren leven…
    Niet alleen bij kinderboerderijen waar het er leuk uitziet.

    Weet je John, een kip vroeger, die ging zitten zodat je ze kon oppakken of aaien. Kippen zijn zó leuk, maar ze laten wel het meest mishandelde stukje vlees na…
    Als er mensen in mijn werk per ongeluk zeggen dat de kipfilet nergens meer naar smaakt…. dan krijgen ze van mij het hele verhaal over de industrie, graag of niet!

    Maar het gaat nog veel verder. Want door onze lekkere kaasjes en alle duizend soorten melkproducten moeten er teveel kalfjes geboren worden die dan weer als kalfsvlees in de uitstalling komen liggen, vermomd als stukjes vlees…..

    En over enkele uren ronken de karren weer onderweg om de dieren uit hun slaap te rukken en naar de kar te jagen, niet goedschiks dan maar met een beetje geweld (stroomstoot) maar geslacht zal er weer worden, vanaf zes uur.
    Zodat het dode stukje dier, diervriendelijk als scharrelvlees aangeboden kan worden….

  3. Al dat welzijn wat we willen voor de dieren. Dat ze een goed leven hebben, dat ze zo snel en pijnloos sterven.
    Waarom geen vlees eten en veel mensen werkeloos achterlaten. We eten al vlees sinds het begin van de mensheid ongeveer.
    Wanneer gaan we eens meer mensvriendelijk zijn naar ons eigen soort? Hoeveel mensen lijden niet? Niet alleen doordat ze geen geld hebben om van te leven, maar ook omdat ze onzinnig lang in leven worden gehouden als de wens tot sterven er is. Of juist niet en dat ze de juiste behandeling wordt ontnomen omdat er geen geld voor is.
    In mijn ogen is er een vergelijk tussen het leven van een mens en dier. In de behandeling en omgang en verzorging ervan. En dan denk ik soms dat we wat de dieren betreft een beetje de weg kwijtraken.
    Ook ik, want ik heb 4 hondjes die ik stierlijk verwen. Maar als er een volgend leven bestaat wil ik wel terugkomen als dier. Elke dag lekker je eten op tijd. Een dierenarts voor je als je wat mankeert, en die gewoon betaald wordt omdat je baas het voor je over heeft. En een spuitje of, geslacht worden na een goed leven.
    Noem me gek, idealist of wat dan ook. Maar ik vind dat dezelfde bezorgdheid die de dieren nu krijgen ook eens aan de mensen moet worden gegeven. Aan de mensen die waardoor dan ook lijden in dit leven.

  4. Oh oh, ik dacht toch duidelijk stier kalfjes* te hebben geschreven die met ongeveer 4 maanden al naar de slacht gaan…
    De vaarsjes mogen – moeten blijven leven, dat worden immers weer melk koeien. Die dan moeten kalveren vanwege het melk geven. Raakt een jonge koe niet zwanger gaat ze ook één richting recht naar het slachthuis.
    Geeft ze wel melk mag ze een paar jaar kalfjes* krijgen en uitgemolken worden.
    Véél te jong gaat ze naar het slachthuis. Een koe zou wel 40 jaar kunnen worden…. maar met wat geluk haalt ze een kwart.

    http://www.youtube.com/watch?v=GzS8p727gvM&

  5. Ik wil graag iets praktisch toevoegen. Het is onmogelijk om andere mensen en het gedrag van andere mensen te veranderen, dus elke oplossing die begint met “we zouden met zijn allen…” of zelfs “de gehele mensheid zou…” is onzin en geeft ons slechts het gevoel dat we het beste voor hebben met de dieren, maar ondertussen verandert er niets.

    Dit is natuurlijk ook de bedoeling, want we doen hier alles vanuit ego en ego wil alleen maar in stand houden wat ons dwars zit zodat we bezig blijven en doorgaan en vast blijven zitten in ons eigen illusionaire wereldje.

    Dus praktisch gezien kun je maar één ding doen, en dat is voor jezelf beslissen wat jij acceptabel vindt en dat dan doen; dat uitvoeren; zo leven.

    Ik zelf eet weinig vlees, omdat ik vind dat we netter met dieren moeten omgaan. Heel af en toe eet ik vlees, en dat kan ik aan mijzelf verkopen. Ik doe wat ik kan doen vanuit dat wat ik ben… meer kan ik ook niet doen, en meer kan niemand doen.

    Anyway, doe hier mee wat je wil 🙂

Laat een antwoord achter aan Lydia Woudenberg Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *