Alles is liefde (door Inge de Glopper)

(In oktober 2010 kreeg ik contact met Inge de Glopper, via mijn blog en twitter. Zij vroeg of zij een gedicht mocht gebruiken voor een scriptie over yoga. Toen ik haar scriptie ontving, was ik daar zeer van onder de indruk. Heb haar toen gevraagd of zij een samenvatting hiervan zou willen publiceren op mijn blog. Bij deze. )

Fragmenten uit de Scriptie t.b.v. de Kashmiryoga opleiding,
1 november 2011, Inge de Glopper

Toen ik 22 jaar was wilde ik meer zien van de wereld en vooral wilde ik léren. Geen kennis op doen, maar leren over mezelf, over het leven en het liefst ook over spirituele zaken, al wist ik niet precies wat ik met dit laatste bedoelde. Zo heb ik eerst een jaar door Australië gezworven en vanuit daar ging ik naar Indonesië. En daar begon mijn “spirituele reis”. Ik kwam terecht in Shanti-Loka op Java en in totaal heb ik daar een klein jaar mogen leren, ontdekken, voelen en vooral Zijn. In Shanti-loka leerde ik de Be-meditatie, zoals Pak Suyono het noemde en ik ontdekte lichamelijke spanningen waarvan ik het bestaan niet wist. Emotionele spanningen kwamen los en losten op, voelde energieën in mijn lichaam die ik nog nooit eerder had ervaren. Het belangrijkste wat ik had geleerd, was dat ik meer mezelf kon zijn. Meer ontspannen en vrijer. Met een basis gevoel, contact te hebben met mijn eigen kern en met het hele universum. Dit maakte mij op een zachte manier sterk.

Na 2 jaar reizen kwam ik weer terug in Nederland. De jaren daarna leerde ik om meer te settelen en de rust te vinden in Nederland. Samen met Arjan heb ik twee kinderen gekregen; Timo Ananda & Kaja Ananda. Timo is nu 6 jaar en Kaja is ruim 3 jaar geleden overleden, hij was toen 9 maanden. Ik was die jaren druk met het gezin, werken en sociale contacten. Het huisje, boompje, beestje idee op een prettige manier. Tótdat we hoorden dat Kaja een spierziekte had en niet ouder dan 1 ½ jaar zou worden. De bom sloeg in en ons leven stond op zijn kop. In sneltreinvaart begon het proces van loslaten, of ik wilde of niet, ik moest gaan loslaten. En het mooie was, dat ik door zo dicht bij de dood te staan, ik mij volop in het leven voelde staan. Ik heb de periode voor en na zijn dood zo intens geleefd en, tegelijkertijd met het intense verdriet en de angst, ontzettend veel liefde en dankbaarheid gevoelt. Alsof mijn hart helemaal open stond en daardoor alle liefde kon voelen.

ALLES IS LIEFDE  deze 3 woorden uit het gelijknamige liedje, heb ik veel gezongen en vanuit het diepste in mij beleefd. De maanden na zijn dood, was ik weer druk met allerlei zaken en nam ik minder de tijd om stil te staan en daardoor in contact te zijn met mijn kern, God, het liefdesgevoel. Ik ervaarde stress, veel verdriet en vermoeidheid. Totdat ik niet meer kon en ben gaan zitten. Dagen zitten, soms huilen, maar vooral zitten, zitten en voelen. Met de dag werd ik weer rustiger, helderder, blijer en meer in contact met mijzelf en miste ik Kaja steeds minder omdat ik mij weer verbonden voelde met hem. Voor mij voelt Kaja als Liefde, God is Liefde, dus Kaja is God, Ik ben God, Ik ben Liefde. Kaja was mijn poort tot Liefde en dus tot “God”. Enige tijd daarna heb ik de yoga weer opgepakt en kwam ik uiteindelijk terecht bij Djihi Marianne. De eerste les voelde direct goed en wist “hier wil en kan ik leren”. En dat is uitgekomen, meer dan dat zelfs.

Ik ben gestart met de opleiding bij Djihi tot Kashmir-yoga docent. Niet met het doel docent te worden, maar om te leren. Geen kennis op doen, maar leren over mezelf, over het leven en het liefst ook over spirituele zaken. Hetzelfde doel als toen ik 17 jaar geleden ging reizen. De afgelopen 2 jaar voelt als een grote verdieping op hetgeen ik tot dan had geleerd en ervaren op spiritueel gebied. Het belangrijkste is toch wel dat ik de altijd aanwezige verbondenheid en liefde sterker ben gaan voelen. Het niet-doen  is het onderwerp van mijn scriptie en heb ik omschreven hoe je met behulp van yoga gemakkelijker in het niet-doen terecht kan komen en wat het mij heeft gebracht. Door te mediteren en de kashmiryoga (een meditatieve vorm van yoga) is mijn lichaam meer gaan ontspannen en is mijn hoofd leger geworden. De yoga helpt mij om steeds weer terug te kunnen naar het besef dat ik niet het denken en mijn emoties ben. Zo kan ik iedere keer weer het ZIJN ont-dekken.

Door de dood van Kaja heb ik de kringloop van het leven sterk ervaren. In deze periode heb ik, naast het intense verdriet, ook heel veel liefde gevoelt om en in mij. Maar ook liefde voor het leven inclusief de dood die daar helemaal bij hoort. Als ik met mijn wil had kunnen kiezen, had ik voor een andere toekomst met Kaja gekozen. Door het te aanvaarden hoe het is, zie ik de schoonheid van toen Kaja nog leefde en de schoonheid van hoe “hij” nu nog straalt in mijn leven. Om dit zo te kunnen ervaren, daar heb ik niets voor hoeven te doen, alleen maar hoeven mee te gaan op de stroming van het leven en dit niet proberen te veranderen. Door dit zo diep ervaren te hebben, blijft dit weten dicht bij me en weet ik hoe mooi het is als je leeft zonder oordelen, zonder te denken in goed en kwaad. En ook al lukt het me niet altijd, vooral niet als ik druk bezig ben met doen & denken, dit is wel waar ik iedere dag naar probeer te leven.

Wanneer ik helemaal in het voelen ben, kom ik iedere keer weer tot de prachtige realisatie dat ik me hierdoor rustiger, meer ontspannen en stabieler voel en een diep gevoel van tevredenheid door mij heen stroomt. Het voelen is voor mij de poort om tot een dieper bewustzijn te komen. Bewustzijn van wie ik ben, wat mijn  patronen zijn, welke angsten van invloed zijn op mijn leven.

Mooi is het leven. Fijn is het om niet-te-doen en daardoor liefde te voelen opkomen.
Alles is liefde

Meer informatie over Kashmir-Yoga kun je vinden op www.mooiishetleven.nl 

  Een gedachte over “Alles is liefde (door Inge de Glopper)”

  1. John, wat een prachtige blog, fijn dat je die met ons deelt.
   Inge, een hele diepe buiging voor de kracht en de liefde die jij zo met ons deelt. Wat een moed en wat een kracht!! Dank je wel!

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *