Even bomen over de bomen

Laat ik om te beginnen verklaren dat ik een enorme natuurliefhebber ben. Ik heb een ongelooflijke liefde voor vogels en geniet van de prachtige bomen in ons land. Ze zijn nodig, geven ons zuurstof, verkoeling in de zomer, huisvesting voor de vogels en ze maken onze wereld ontzettend veel mooier.

Een jaar of wat terug heb ik mij in onze gemeente Roosendaal gekeerd tegen de kap van 11 prachtige esdoorns. Iemand in de straat had last van wat wortels, en heeft een hekel aan blaadjes. Hij ging klagen en de gemeente wilde meteen die 11 bomen kappen. Daar heb ik mij samen met anderen tegen verzet en uiteindelijk is er maar 1 van die serie gekapt, de rest is blijven staan. Maak je daar vrienden mee? Eh nee… Maar goed, als je een hekel hebt aan blaadjes van bomen in je tuintje dan moet je maar op een flat 14 hoog gaan wonen. Dan blijft je balkonnetje wel schoon.

Ik woon in een mooie groene wijk in Roosendaal, alleen als het gaat om die prachtige bomen dan lijken de rollen nu omgekeerd. Er staan al jaren  8 enorme moerascipressen in onze straat. Dicht bij huizen, en toen er in een storm eentje afbrak, hadden buren stevige schade. Ze moesten maar aankloppen bij hun verzekering en dat ze uiteindelijk een bedrag te kort kwamen, daar lag de gemeente niet wakker van. Op dit moment staan er nog 7 van deze bomen in onze straat, allemaal direct naast huizen. Sinds 2018 zijn we al aan het klagen bij de gemeente. Verzoeken om extra onderhoud en maatregelen. De mensen hebben overlast, enorme wortels onder hun huis, dakgoten 8 x per jaar schoonmaken etc. Het probleem is nu dat er eentje in duidelijke slechte staat is. Volgens ons zelfs ziek. Deze ziet er in het voorjaar erg armetierig uit terwijl de anderen al groen worden. Ze verliezen bij storm allemaal enorme takken. Ze zijn inmiddels ruim 25 meter hoog. Vijf huishoudens voelen zich onveilig, en diversen hebben stappen ondernomen. Brieven, mails, wethouder, ambtenaren, iedereen is er lekker druk mee. Waarom ze er jaren terug na de storm dus 2 gekandelaberd hebben en de rest niet, wij weten het niet. Kandelaberen wil zeggen dat aan het einde van het jaar alle takken er worden afgehaald zodat er een totempaal over blijft die nieuwe takken krijgt. Daar moet de gemeente dan een kapvergunning voor aanvragen en dat vinden ze zelf nogal wat werk. Dat ze tig jaar geleden beter na hadden kunnen denken over welke boom je waar plant, ach, het is gebeurd.

Deze 7 bomen staan op een speciale lijst van monumentale bomen, en blijkbaar is die lijst zo heilig dat het behoud er van belangrijker is dan de veiligheid van de omwonenden.

Nogmaals, het zijn prachtige bomen, in een mooi park met volop ruimte waar ze geen schade kunnen berokkenen. Maar de omwonenden die er nu wakker van liggen moeten dus tot het voorjaar wachten. Dan gaat de gemeente namelijk onderzoeken of er sprake is van ‘onveiligheid’.

Dat er wellicht tegen die tijd ongelukken zijn gebeurd, ach, het hout is heilig blijkbaar. Met enkele omwonenden ligt nu het plan om juridische maatregelen te nemen. Dat schijnt tegenwoordig te moeten om bij een gemeente iets gedaan te krijgen…

Op mails krijgen we reactie, maar een briefschrijver op papier heeft al 1 maand niets gehoord. Gelukkig zijn de takken nu kaal dus is er minder risico bij storm dan wanneer ze vol groen zitten. Overigens zijn er ook mensen die minder last hebben van het onveilige gevoel maar zich wel ergeren aan de overlast en dat de gemeente het niet opruimt.

Persoonlijk leek het mij slim om deze ergernis eens wereldkundig te maken. Misschien dat dit zorgt dat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt?

Een kapvergunning moet volgens de gemeente namelijk een gegronde reden hebben.

Kijk even naar de foto. Daar liggen dus mensen onder te slapen.

Hoe gegrond kan een reden zijn?

11 gedachten over “Even bomen over de bomen”

 1. Hoi John. Net briefje. Je hebt gelijk bij de gemeente doen ze er niets aan maar nu jij dit zo gemeld hebt, hebben ze een probleem als er een zou omvallen. Ze zijn er nu van op de hoogte. Dus nog meer verantwoordelijk voor eventuele schades. Maar we zullen wel zien wanneer ze iets gaan doen.

 2. Dankjewel John. Ik denk dat we als straat gezamenlijk een advocaat erop moeten zetten.
  Dat is wellicht het enige waar de overheid tegenwoordig gevoelig voor is.

 3. Als wijkbewoonster wil ik graag het volgende melden. De oud-bewoonster van het hoekhuis Ger.Doustraat 21 heeft jaren moeten knokken bij de gemeente om de boom naast haar huis te laten kappen. Zij heeft zoveel van haar woongenot in moeten leveren door de koppigheid van de gemeente te ontkennen dat de boom ziek was en zeker niet naast een woning geplant had mogen worden. Na veel vallende takken in haar tuintje tot behoorlijk grote zware takken, tuintegels die omhoog kwamen en ze zelf maar moest verwijderen, heeft ze uiteindelijk afgedwongen dat er een onderzoek door een deskundige kwam die moest kijken of de boom echt wel ziek was, en dat was de boom en de conclusie was dat er een onveilige situatie was en de boom gekapt diende te worden. De gemeente heeft de burger gewoon heel lang in de steek gelaten en het betrof hier een mevrouw van 91 jaar, schandalig. Ik zou de mensen die nu hetzelfde overkomt adviseren de gemeente op voorhand aansprakelijk te stellen door de eventuele schade die zij door de bomen ondervinden.

 4. Helaas ligt dit aan de slaafse mentaliteit van de Nederlandse bevolking.
  We worden geregeerd/bestuurd door een dictatoriaal overheidsapparaat vol met mensen die ze ambtenaar hebben gemaakt en waar je in het bedrijfsleven niets mee kunt.
  Een land vol Kafka kevers dus.
  Lichtpuntje op dit moment is dat ze zelf mee hebben gewerkt aan de automatisering van Nederland zodat ze weldra zichzelf overbodig hebben gemaakt.
  Als dan ook nog eens de op dit moment volop draaiende geldpersen stoppen, vallen ze in hun eigen mes, iets met zaaien en oogsten?
  Dat krijg je er dus van als je gelooft in de “staat/overheid”, lekker makkelijk als er voor je wordt gedacht en beslist, tot het zich tegen je keert.
  T’is toch bizar dat als er een flapdrol roept dat hij bij de gratie GOD zegt over jou te mogen regeren iedereen dit maar accepteerd????
  Met als kers op de taart een andere flapdrol die door hem wordt aangesteld en zich dan burgervader noemt…… en gaat zeggen hoe wij moeten lopen en wat we moeten doen.
  Ik zeg omhakken die bomen, kunnen we makkelijk zelf en hebben we al helemaal geen ambtenaar voor nodig, als zij het al doen besteden ze het uit aan een commercieel bedrijf wat penning zestien kost en we uiteindelijk zelf kunnen betalen, hoe gek wil je het maken???
  Kan mi alleen maar bij een volledig apathische en murm geslagen bevolking die niet meer in staat is om voor hun eigen rechten op te komen. In en in triest om te zien wat we van dit land hebben gemaakt en hebben laten gebeuren.
  Btw als zoon van die 91 jarige mevrouw waar die boom op haar huis is gevallen, heb haar al 10 jaar geleden gezegd dat ik hem zelf zou omhakken, mocht echter niet van haar dus nu ook geen krokodillentranen.

 5. Bureaucratie ten top! Makkelijk oordelen vanachter je bureautje.
  Ik ben blij dat ‘Corrie’ weer is gaan liggen en de bomen heeft laten staan. Het is elke keer weer spannend.
  Deze bomen horen niet in een woonwijk te staan tussen huizen in.

  Laat de regels eens los en ga eens voor de veiligheid van de buurtbewoners en voor het behoud van de huizen!

  Zucht…

 6. Het eigen risico voor een stormschade ligt meestal tussen de 225 en 500 euro. Dit kun je terugvinden in de polisvoorwaarden.

  Vergeet dit ook niet

  1. Merci Jan. Klopt is bekend. Maar wanneer een verzekering niet toereikend is, en het is aantoonbaar dat de gemeente slecht of te weinig onderhoud pleegt dan zou het op zijn minst fatsoenlijk zijn dat de gemeente dit tekort aanvult. Beter zou zijn dat de verzekeraar de volle schade zou claimen bij gemeente.

 7. Blijkbaar vindt de politiek in Roosendaal hun status lijstje van momumentale bomen belangrijker dan het woongenot en de veiligheid van omwonenden. Dit speelt in heel Nederland en de overheid raakt steeds verder verwijderd van de burger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *