Vrij – het boek (door Marnix Pauwels)

[Onderstaande tekst is overgenomen van de blog van Marnix Pauwels, i.o. met Marnix. Ik heb al een flink aantal losse pagina’s gelezen via Twitter. Het wordt volgens mij een bestseller. Wat ik zelf van het totale boek ga vinden, lees je later weer op Knappers.nl]

image

FUCK YEAH, MIJN EERSTE BOEK IS VERSCHENEN

Vandaag, zaterdag 30 januari, is mijn boek ‘Vrij’ verschenen. Ruim een week voor de presentatie in de Balie in Amsterdam, op zondag 7 februari. Dat voelt gek, geweldig, stoer, best onwerkelijk en een beetje angstaanjagend tegelijk.
Een eerste boek, en dan meteen over zo’n beetje elke psychische worsteling die je als mens kunt ondergaan. Een eerbetoon aan vallen en weer opstaan en opnieuw omlazeren. Een verhaal over jezelf keihard tegenkomen en doorgaan als je eigenlijk niet meer wil. Een ode aan veerkracht, moed, en de held in onszelf. Maar vooral een ontmaskering van misschien wel het grootste misverstand dat er bestaat: het idee dat onze gedachten bepalen wie we zijn, en dat wij ze beheersen.
En hoe je dat inzicht voor je kunt laten werken!

FEITEN:

‘Vrij’ is geen autobiografie. Van de bijna 300 pagina’s is slechts één hoofdstuk ingeruimd voor mijn levensverhaal. Dat heb ik bewust zo gedaan. Ten eerste ben ik voor de meeste mensen totaal niet interessant. Ongeveer niemand kent me, mijn leven was echt niet bovengemiddeld fascinerend, dus dat zou qua gebeurtenissen geen spectaculair leesvoer opleveren (en ook meteen een heel beperkte doelgroep, laten we wel wezen).
Ten tweede (en dat is een stuk relevanter): wat ik heb overgehouden aan mijn bestaan tot nu toe, wat ik geleerd en uitgeprobeerd heb om te ontsnappen aan mijn onrust en pijn, is vele malen interessanter dan de gebeurtenissen zélf. Het zijn de lessen en inzichten die mij veranderden van een bang en kwaad, extreem afhankelijk mens, in een vrolijk en zelfverzekerd maar vooral optimistisch individu. Ook al zijn mijn leven en ík niet extreem boeiend: ‘Vrij’ is een boek waarvan ik zeker weet dat het je écht iets kan bieden.
Waarom? Omdat ik snap dat we allemaal dolen. Omdat we heel vaak niet weten wat we hier de fuck aan het doen zijn. Omdat we af en toe compleet de weg kwijt zijn en kansloos vechten tegen alles en iedereen. Omdat we stuk voor stuk regelmatig belachelijke en destructieve dingen doen die we niet begrijpen, dingen voelen waar we geen kant mee op kunnen, en elke dag weer ontdekken dat het leven ons meestal niet geeft wat we zo graag willen.
En vooral: omdat we allemaal soms ontzettend moe zijn, leeg, en radeloos.

MIJN DRIJFVEREN:

Waarom schreef ik ‘Vrij’, en waarom ben ik er zo op gebrand het te promoten?

Ik deed een TED-talk. Was een belevenis!
Ik heb er nooit voor gekozen om depressief te worden, verslaafd te zijn aan drank en drugs, en om jarenlang bang te worden om niks. Het is nooit mijn plan geweest mensen te kwetsen, voor te liegen, en teleur te stellen. Het was niet mijn bedoeling om cynisch en lomp door het leven te stappen, en alles preventief kapot te maken, vóór iemand anders daar de kans toe kreeg. En toch is het me overkomen en heb ik het gedaan. Chronisch en structureel.
In ‘Vrij’ maak ik duidelijk hoe ik wist te stoppen. Met gebruiken, met piekeren, met de hele wereld de schuld geven van mijn shit, en met tientallen andere kansloze en destructieve gewoontes die alles hopeloos ingewikkeld maakten.
Ik ben extreem veranderd, ongeveer op elk punt en in elke cel, en dat verbaast mijzelf misschien nog wel het meest. Maar het heeft me vooral een ongekende vrijheid gegeven, nieuw plezier, optimisme en enorm veel creativiteit. En op de een of andere manier voel ik de verplichting dat inzicht met je te delen.
Er is veel te veel onmacht, woede en schaamte. Er zijn te veel taboes en stigma’s en verwijten. En wat mij betreft is het leven simpelweg te mooi en bijzonder om aan één stuk door te strijden met denkbeeldige monsters, en in de ban te zijn van problemen die slechts ontstaan door onwetendheid. Dat wil ik ontzenuwen. Want dat maakt je vrij.

EEN PRAKTISCH VERHAAL:

Ik heb de afgelopen jaren hónderden (zelfhulp)boeken gelezen. Letterlijk. Met de bezetenheid waarmee ik ooit dronk en rookte en mijn ongekende cynisme de wereld in gooide, ben ik op zoek gegaan naar het einde van mijn lijden. Ik zette mijn notoire grenzeloosheid in om te ontdekken waarom ik jaar in jaar uit, dag in dag uit, zo ongelukkig was, zo somber, en zo boos op alles en iedereen.
Het resultaat van dat uitzinnige zoeken en belachelijke studeren en non-stop uitproberen vind je in ‘Vrij’. Het is een praktisch en reëel verhaal geworden, waarin ik uitgebreid uitleg waar fenomenen als onrust, schaamte, misbruik, woede, angst, jaloezie en frustratie vandaan komen. Ik vertel hoe ze ontstaan, hoe het komt dat je er zo ongelooflijk makkelijk in verstrikt raakt (en vaak zelfs aan verslaafd bent), én natuurlijk wat je kunt doen om je er niet meer in te verliezen.
Als je serieus aan de slag gaat met wat ik je vertel, als je bereid bent een paar heel hardnekkige aannames te onderzoeken en rigoureus te ontmantelen, kun je het leven opnieuw ontdekken. Dat meen ik. Letterlijk elke ervaring kan intenser, boeiender en prettiger worden. Bovendien leer je los te komen van al je afhankelijkheden, zowel van middelen als mensen.
Wat ‘Vrij’ je kan leren is niet per se heel eenvoudig om in praktijk te brengen (want ik doe geen gratuite beloftes), maar de beloning is fenomenaal.

IN VRIJ KOM JE ONDER MEER HET VOLGENDE TEGEN:

– De grootste misvattingen over controle op ons bestaan (en waar je kansen liggen)
– Alles over een belangrijke motor achter verslaving, en hoe je die stil kunt zetten
– Waarom ‘loslaten’ en ‘accepteren’ geen handelingen zijn, en wat je wél kunt doen met hetzelfde effect
– Hoe weerstand tegen wat ons overkomt alles duizend keer erger maakt
– De mechanismen achter fenomenen als schuld en schaamte, onredelijke woede en slachtofferschap, en hoe je ermee omgaat
– Waarom zelfhulpboeken niet helpen
– Hoe je kunt afrekenen met piekeren, zorgen, angst en paniek
– En wat het geheim is van een leven waarin je álles wat je overkomt met het volste vertrouwen tegemoet ziet en oplost

4 gedachten over “Vrij – het boek (door Marnix Pauwels)”

 1. Hey het lijkt me ’n interessant boek te zijn maar
  Een ding begrijp ik niet gaat het over jou of ?
  Over het algemeen genomen.
  Je hebt in vele uithoeken van je leven gezien
  Je hebt genoeg meegemaakt meer als je lief was

  1. Hoi Huub,
   Nee, het boek gaat niet over mij, haha. Maar net als Marnix heb ik ook wel eea meegemaakt. Ik heb al wat jaartjes contact met hem via Twitter en volg hem en zijn boek. Daarnaast heeft hij net als ik heel wat gelezen over de oude oosterse filosofiën. De weg van het “minder denken” spreekt ons beiden aan. Het is zeker een boek waar ik veel in herken. Maar wellicht ook weer nieuwe inzichten uit kan halen.

 2. Ik wil dit boek zo graag hebben voor 15-02-16, maar het is nergens meer verkrijgbaar… Wie weet hoe ik er nu zsm aan kan komen??
  Groetjes Desiree

 3. Halo,

  eerst en vooral: Marnix, dank omdat je dit boek schreef

  ik kocht het zaterdag in belgie en het is nu al bijna uit

  niet zo belangrijk

  je maakt het zo oerduidelijk

  waar het op aankomt ivm met het denken

  af en toe was je ook grappig

  welkom voor een stijve hark als ik

  ik kijk ernaar uit om vanavond de laatste bladzijden te lezen

  en ook het is een blijvertje

  vrij zal me blijven van pas komen

  in mn eigen tocht hier op deze planeet

  take care

  bliss

  Sabine Francet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *