Roosendalers wonen tussen het afval.

Afval, ons luxe-probleem. De hele wereld heeft een probleem met afval, en omdat de mens alsmaar “meer” wil, blijft het een uitdaging om het afval te minderen. Ik vertel niks nieuws.

De Gemeente Roosendaal heeft de afgelopen jaren op alle fronten geprobeerd om mee te denken in dit probleem. Ze zijn echter vergeten rekening te houden met het feit dat je gedrag sneller positief kunt beïnvloeden dan negatief. Geld stimuleert in negatieve zin, geen bewustwording. Maar goed, leg dat een ambtenaar eens uit.

We hebben allemaal 3 containers, scheiden tot we een ons wegen en moeten betalen wanneer we meer dan 2 keer per jaar naar de vuilstort gaan. En dan heeft men ook nog een ingewikkelde regeling gemaakt waardoor je moet gaan betalen als je iets meer dan gemiddeld je restafval-container aanbiedt.

20140609-140533.jpg Kortom: men wil de burger laten participeren, maar ook de volle rekening laten betalen. Want, aan afval moet verdiend worden. Hoe? Dat zijn ze blijkbaar nog proefondervindelijk aan het uitzoeken, onze ambtenaren. Kijk naar bijgaande foto (achter de Jumbo, Roosendaal West. Fotograaf: buurman Frans Konings) dan zie je, dat het allemaal niet zo lekker loopt. De bewustwording lijkt bij een deel nog niet begonnen te zijn.

De vraag is nu: Wanneer beseft men in de politiek dat je systemen “makkelijk moet maken” zodat de burger ook mee wil werken?
Heus, ik besef dat het gaat om waarden en normen.
Maar beginnen deze niet, daar waar de plannen bedacht worden?

Hoe dan ook…
We mogen alles scheiden en straks wellicht nog wegbrengen ook?
En meer betalen, maar natuurlijk.

Mijn oproep aan de politici van Roosendaal:

Probeer een probleem eens om te denken. Kom dan met een oplossing waar ook de burger zich prettig bij voelt en het algemene belang wordt gediend. En ruim tussendoor gewoon de rotzooi op die door je eigen beleid wordt veroorzaakt. O nee, sorry, dat mogen we zelf doen ja.

P.S.  Heb je Facebook? Kijk eens naar de pagina: “ROMMEL IN ROOSENDAAL”.

  3 gedachten over “Roosendalers wonen tussen het afval.”

  1. Johnnie,
   Gek dat we allemaal het probleem zien en de gemeente (nog) niet. M.i. is de radicalisering van 12 naar 2 tikken op je Saverpas, één van de hoofd oorzaken. En natuurlijk een mentaliteitskwestie. En niet alleen bij huisvuil, maar ook bij de uitgaande jeugd. Bij ons in de Brugstraat en Oliemolen zie met regelmaat hele groepen jongeren, die per zeer luxe auto’s naar de Loungebar en het eethuis komen en die zonder enige nadenken of gêne blikjes, zakjes en andere rotzooi botweg uit het open gedraaide raam gooien als ze wegrijden. Dit terwijl er toch vlakbij vuilnisbakken staan. Die gaan er al gewoon van uit dat een ander dat wel voor ze opruimt. Misschien ook de horeca bij dit probleem betrekken?
   Goed dat je meedenkt John.

  2. He John,

   Er zijn natuurlijk oplossingen. Sinds dat wij afval scheidden wordt het voor mij steeds duidelijker. We stoppen alles in plastic, maar dan ook alles. Van een appel tot je onderbroek tot aan je boormachine. Waarom ? Nou das wel duidelijk. Er zijn een aantal bedrijven die daar grof geld aan verdienen. Het produceren van platsic tot het weer opruimen aan toe.
   Waarom moet ik mij tomaten in een plastic zakje doen. Bang dat er een gejat wordt ? Ik weet nog dat de soepboer langs kwam en mijn moeder met een pannetje naar de auto liep en soep kocht, nu doen we alles in blik en plastic. das beter voor de gezondheid van de mensen roepen diegene die die er goed geld aan verdienen. Ook de politici !!! Nou ik wordt er alleen maar zieker van !! en mijn wereld ook !! (ratten zijn het )

  3. Er zijn meerdere redenen, mensen krijgen geld terug als ze de container minder aanbieden, dus gaan ze het afval elders dumpen. Je mag nauwelijks nog naar de stort en ouderen zonder vervoer kunnen helemaal niets meer kwijt want grofvuil laten ophalen kost 70 euro. Het systeem is duur en onwerkbaar geworden, in mijn kleine tuin staan een enorme zak plastic,drie containers en een bak voor glas. Er zijn gemeentes waar je 80 euro per jaar betaalt, wij 220 en dan nog betalen per keer, dan vraag je om problemen. Er wordt hier ook buitenaf gedumpt en je kunt het niet eens oprapen en in prullenbak doen want de ingangen zijn verkleind,past niks meer in. Wij waren in Frankrijk, iedere dag mocht je daar gewoon een zak aan de straat zetten, goed voor de werkgelegenheid en goedkoop. De uitgaande jeugd heeft hiermee niets te maken die was er altijd al. Men moet snel afzien van Diftar en mensen weer vrijwel onbeperkt en goedkoop hun afval laten aanbieden, dan zullen ze het niet elders hoeven dumpen. Denk ook aan jonge gezinnen met luiers en bejaarden met incontinentiemateriaal.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.