Wij bepalen toch of het goed komt?

Van nature ben ik een positief ingesteld mens. Als het hard gaat waaien geloof ik meer in het bouwen van een windmolen, dan in het schuilen achter een scherm. Toch is er iets wat mij verbaast.

Naarmate ik ouder wordt, lijkt het alsof de wereld om ons heen aan het verslechteren is. Zou dat ook echt zo zijn? Of komt het door de verandering van onze wereld, de honger naar sensatie van onze media en de oppervlakkige nieuwsgaring van onze huidige journalistiek?
Moord, doodslag, verkrachting, ontvoering en allerlei andere ellende lijkt aan de orde van elke dag te zijn.

Na wat gezoek op internet las ik ergens dat wereldwijd steeds meer landen in oorlogen verwikkeld zijn. De conflicten worden echter sneller beëindigd en eisen veel minder mensenlevens dan vroeger. Deze gegevens zouden afkomstig zijn van de Verenigde Naties.

Hieruit zou je dus moeten concluderen dat het niet slechter gaat dan vroeger. Het enige wat ik me dan kan voorstellen is dat we dus inderdaad door de huidige media zo overstelpt worden met “negatief” nieuws, dat we er vanzelf in gaan geloven.

Hoe meer van dit nieuws tot ons komt, hoe meer het volgens mij onze gemoedstoestand negatief kan beïnvloeden. Dit is dan ook de reden dat ik probeer om, net als velen, ook “goed en mooi nieuws” tot me te nemen. En te delen. Andere bloggers die daarin gespecialiseerd zijn, volg ik dan ook graag. Het zijn de lichtdragers die het handigst te volgen zijn, zeker in het donker. Dragen ze echt iets bij tot een positievere wereld, dan voeg ik ze regelmatig toe aan de kolommen rechts.

Als we een mooiere wereld willen, zullen we er zelf in moeten geloven. Zullen we er zelf iets aan moeten doen. Want volgens mij beslissen wij met zijn allen welke kant we uit gaan. Wij, dat zijn jij en ik. Toch?

  4 gedachten over “Wij bepalen toch of het goed komt?”

  1. En dan lees ik je midden in een slapeloze nacht…We worden inderdaad overspoeld door negativiteit. Omdat er meer is dan vroeger of omdat alles tegenwoordig ‘gezien’ en benoemd wordt? Er zijn grote veranderingen gaande en helaas blijken we hiervoor nog door veel shit te moeten gaan. Versneld naar ik hoop, versneld omdat alles immers gezien kan worden Rotzooi verstoppen is bijna onmogelijk geworden. En wat zich daardoor blootgeeft kunnen ‘we’ tenminste daardoor ook gaan aanpakken!
   Verder kijk ik persoonlijk zelden naar opruiende programma’s..het vervuilt je denken en lost niks op. Hooguit je positieve instelling! 😉
   Optimistische maar ook realistische groet uit Gouda.

  2. Moest bij het lezen van je blog denken aan die maatschappelijke monitor die aangeeft dat we uiterst tevreden zijn met ons eigen leven, maar die wereld buiten onze voordeur…. dat is een rotte bende!

   Vergeten we even dat we, inderdaad zoals je schrijft, samen, met z’n allen, die hele maatschappij vormen! We klagen over onbeschoftheid, lomp gedrag, maar hoe gedraag je je zelf? Schiet je veel te snel uit je slof? Ben jij nou zo begripvol als het iets betreft wat jou of je gezin aangaat?

   Durf jij er iets van te zeggen als iemand zich asociaal gedraagt? Waarschijnlijk niet, want de verhalen hierover die slecht aflopen, ja, daar hoor je alles over in de media.

   We zijn zo ontzettend bang met z’n allen. Dus hup, veilig achter die voordeur. Zitten op wat je hebt. Delen? Helpen? Geven om het geven? Daar wordt alleen maar misbruik van gemaakt door al die lomperds en asocialen!

   Als je zo met z’n allen gaat denken en doen…. En als je eens wat belangeloos doet, dan zal er vast iets gebeuren wat dit beeld bevestigt. Want je mindset bepaalt wat je ziet, hoe je het beleeft en hoe het voelt.

   Hoe beter we het hebben, hoe korter de lontjes worden en hoe meer we vinden dat we op van alles recht hebben. Zelfs op geluk. Hoe rijker, hoe meer ‘ik’ en hoe minder ‘wij’. Als je werkelijk voelt dat je anderen nodig hebt om te overleven, behandel je ze veel vriendelijker.

   Vreemd genoeg lijken de sociale apen in dit deel van de wereld het idee opgevat te hebben dat ze elkaar niet meer echt nodig hebben. Instanties wel, want ja, we hebben natuurlijk wel recht op een groot sociaal vangnet – alsof die niet uit mensen bestaan.

   En zo valt de samenlevingsboom vanzelf om. Omdat de wortels (de onzichtbare en onuitgesproken ‘rules of conduct’) verrot blijken te zijn door verwaarlozing. Daarom dat al die blaadjes uitvielen. Dat blijken niet de rotte appels te zijn, waarvan we dachten ‘daar zijn we dan mooi meteen vanaf’. Nee, het is ons eigen rottingsproces. Op een gegeven moment helpen alle parfums van de wereld niet meer om die lucht te verbloemen……

   Maar!! Gelukkig worden er nog zat jonge boompjes geplant, waarvan er inmiddels al een paar een stuk groter zijn. Dus ga vooral zo door, John! Er zijn er veel die volgen, meeplanten en verzorgen. De wereld wordt weer groen! 🙂

  3. Is het juist om de “verslechtering van de wereld” toe te schrijven aan de journalistiek? Was en wordt niet altijd al de boodschapper bestempeld als de schuldige ? Is goed en mooi nieuws voor iedereen goed en mooi nieuws? Is mijn denken en handelen inderdaad socialer en positiver dan het denken en handelen van de ander. Is het feit dat je je vergelijkt met die ander op zich al niet een negatieve gedachte en handeling? Vragen , vragen…..
   De wereld kent inderdaad wel één probleem; – to many people -.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *