OPEN BRIEF aan de burgemeester van Roosendaal; J. Niederer

OPEN BRIEF aan de burgemeester van Roosendaal; J. Niederer,

Geachte burgemeester,

Zoals u weet, maak ik mij (samen met vele Roosendalers) al meer dan een jaar zorgen omtrent de plannen voor een Biomineralen Fabriek naast onze woonwijk in Roosendaal. Hierover heb ik al diverse malen geschreven, zie de artikelen in deze rubriek op mijn weblog.

Gisterenavond zag ik met ontsteltenis de beelden uit België. Twee dorpen moesten worden ontruimd vanwege een GIFWOLK omdat er iets mis ging bij een mestverwerkingsbedrijf. Zie het artikel op Nu.nl.

Vanmorgen las ik al ergens dat iemand het mogelijke procedé in Roosendaal wat veiliger vond, omdat hier dan gewerkt zou gaan worden met ZWAVELZUUR en in België met SALPETERZUUR. Nee, dat stelt nogal gerust.
Voor de mensen die niet weten wat de risico’s zijn bij ZWAVELZUUR, zou ik zeggen: Googel gewoon even.

Buiten dit soort rampspoed berichten hebben wij inwoners van Roosendaal afgelopen 13 februari duidelijk onze bezwaren nog eens een keer onderbouwd. Daarna heeft de GEMEENTERAAD met een meerderheid een motie aangenomen waarbij het college de opdracht heeft gekregen de mestfabriek te weigeren.

U als burgemeester maakte iedereen duidelijk dat er dan sprake kon zijn van een ONRECHTMATIGE DAAD.

Mijn vragen aan u als burgemeester, zijn exact dezelfde als die ik eerder in mijn ZIENSWIJZE heb gesteld, en waar tot nu toe nog niemand antwoord op heeft gegeven:

Mijn vragen, opnieuw, aan de burgemeester:
1. Bij wie moet ik aankloppen als straks mijn longklachten verergeren?
2. Bij wie moet ik aankloppen als de waarde van mijn huis gaat dalen omdat ik “onder de rook van een mestfabriek” woon?
3. Bij wie moeten we als bevolking aankloppen als er straks rare ziektes ontstaan door bacteriën, waarvan nog niet exact bekend is wat de gevolgen zijn? (zie Q-koorts, varkensvirus e.d.)
4. Is het nu werkelijk niet mogelijk om een fabriek als deze, eigenlijk welke fabriek dan ook, niet naast een woonwijk te bouwen. Ofwel; zijn er geen alternatieven waar nauwelijks mensen naast wonen?

Deze vragen heb ik 11 december gesteld aan het college van B en W te Roosendaal en aan alle raadsleden. Ik heb nog geen enkel antwoord hierop gekregen.

Een extra vraag, speciaal voor u: is het geen ONRECHTMATIGE DAAD om een ongezonde en gevaarlijke mestfabriek naast een woonwijk te plaatsen?

Graag uw reactie.
Met hartelijke groet,

John Knappers.
(Een burger uit Roosendaal, die er van uit gaat dat het de plicht is van een burgemeester om de volksgezondheid te beschermen.)

  3 gedachten over “OPEN BRIEF aan de burgemeester van Roosendaal; J. Niederer”

  1. Mestverwerking…een tak die aan het subsidie-infuus hangt en waarvan nog lang niet duidelijk is hoe duurzaam het echt is. De tegengeluiden, dat het niet-duurzaam is, worden naar de achtergrond geduwd. Menig milieukundige geeft aan dat de stroom die aan mest vooraf gaat niet duurzaam is (grondgebruik voor al het vee, kap, enorm watergebruik, uitstoot). Technieken zijn leuk, maar het is een industrie en die plaatst je niet naast burgers: niet naast een woonwijk en niet op het platteland waar genoten wordt van het groen en de rust. Gasfabrieken bij de burgers, wie verzint het? Gemeenten hebben NU de kans om hun zorgen kenbaar te maken bij de provincie Noord-Brabant (t/m 13 april 2017, dus haast u alstublieft). U heeft wel degelijk inspraak, zeker raadsleden en een college. Als u het niet doet, moeten de burgers het dan alleen doen? Mogen de burgers en de natuur op u rekenen? Met vriendelijke groet, een burger. Helaas anoniem, omdat deze mestverwerking een persoonlijke wissel trekt op een ieder die er tegen is. De sfeer is gespannen, bij iedereen.

  2. Helder stuk John. Verbijsterend is eerlijk gezegd de reactie. Ik lees er dat de mestverwerking kennelijk een persoonlijke wissel trekt degene die hier reageert. M.a.w. moet ik daar uit concluderen dat mensen op enige manier worden bedreigd omdat zij een gezonde mening hebben? Overigens zou ik er niet verbaasd over zijn als dat inderdaad zo is , want er gaat aardig wat geld om in dit circuit. Niettemin hoop ik dat iedereen zich tegen dit onzinnig in het leven roepen van zogenaamde oplossingen voluit blijft verzetten.
   vr. groet Frans Konings
   lid van de Werkgroep Biomineralen , die zich verzet tegen de mogelijke vestiging van een mestbewerkingsbedrijf in Roosendaal.

  3. Beste John
   Dank voor je bericht
   De PvdA is tegen Biomoer. PvdA Bergen op Zoom heeft afgelopen donderdag tegen gestemd
   PvdA fractie Brabant is ook tegen . Wil de mestcapaciteit niet loslaten ( zoals GS voorstelt) en wil mestverwerking ( omdat het immers wel met het huidige aantal dieren nodig is) alleen op bedrijfsterreinen + tegelijkertijd maatregelen die het aantal veedieren in Brabant doet afnemen. Directe afname in Zuidoost Brabant zonder een waterbedeffect naar Midden en West. Het nu voorliggende voorstel wijzigingen verordening voldoet nog niet voldoende. debat 7 juli 2017
   We delen dus je terechte zorgen en doen ons best .
   Met vriendelijke groeten
   Antoinette Knoet Michels , statenlid PvdA Noord Brabant

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.