Is geluk maakbaar?

Op de trefwoorden “geluk” en “maakbaar” eens gezocht op Google. Kwam ik op prachtige websites van psychologen, filosofen, bloggers en andere schrijvers, die allemaal zo hun eigen antwoord hebben op deze vraag. Lees je er wat blije tijdschriften op na, en kijk je eens wat naar tv, dan lijkt het erop dat het antwoord ja moet zijn. Geluk zou maakbaar zijn. Voor mij is dat echter een “schijnbare maakbaarheid”. Geluk is volgens mij in de basis gelijk aan de afwezigheid van ellende, pijn en verdriet. En wie een beetje om zich heen kijkt, ziet dat wij in onze wereld erg vaak niet in de hand hebben, hoeveel ellendige dingen ons overkomen. Sterker nog, wie pech heeft, is gewoon meer het bokje dan anderen.
Hoe komt het dan dat er mensen zijn met ogenschijnlijk veel pech, die toch zeggen gelukkig te zijn? Dat zit hem volgens mij in het gegeven dat deze mensen zich niet laten sturen door “ellendige” omstandigheden. Ze leggen zich er niet bij neer, of wanneer het niet anders kan, dan kijken ze er gewoon anders naar. Het zijn dus niet de omstandigheden die je gelukkig maken, nee, het is de wijze waarop jij er mee omgaat. Want hoeveel mensen ken je niet, die alles hebben wat hun hart begeert, en zich niet gelukkig voelen.
Is geluk dan maakbaar? Geluk is voor mij, minder verlangen. En dat is niet maakbaar. Alles wat ik zoek, buiten mijzelf, doet mij verlangen naar meer, en geeft mijn geen gevoel van gelukszaligheid. Loslaten van verlangen, levert geluk. En iets loslaten, is niet “maakbaar” te noemen.
Geluk is net als schoonheid, en die zit in de ogen van de kijker. Kijk ik in die mooie stuiters van mijn kleindochtertje Carice, dan ben ik gelukkig. Want, of het nu in mijn ogen zit, of in die van haar, ik weet het niet. Het zijn gewoon de mooiste stuiters van de wereld. 

  10 gedachten over “Is geluk maakbaar?”

  1. Toch zou je ook kunnen stellen dat in die zin geluk een beetje maakbaar is door anders naar jezelf en naar de wereld te leren kijken. Maar ja, zoals altijd…woorden en begrippen blijven nou eenmaal bij ieder individu een andere lading te hebben.
   “Gelukkig” maar zou ik bijna zeggen!
   Groetjes (das geloof ik een redelijk veilig woord, hihihi)

  2. Wat is nut en wat is nutteloos?
   Is geluk maakbaar?
   Is geluk vrijheid alles kunnen doen wat je wilt,
   wat betekent dat je op alles kunt regeren?
   Dat klinkt wel vrij, maar kom je dan ook ergens?
   Kom je tot een werkelijk verlangen, je diepste waarheid?
   een verlangen waarbij je missschien een heleboel dingen niet kunt doen om je geluk te realiseren.
   Heet dat dan onvrijheid? vrij zijn om dat ene verlangen te volgen.
   Maakbare gelukszaligheid.
   Groet en geniet…Anna

  3. Tja, wat is geluk?
   Misschien is het zo dat een ‘gelukkig iemand’ zelf niet beseft dat zij/hij gelukkig is.
   En mensen die het van de daken roepen dat ze ‘zo gelukkig zijn’ – zijn die het ook?
   Zelf zou ik het echt niet weten of ik het ben of niet…

  4. Ach , misschien moeten we gewoon wat minder praten en wat meer genieten. Stil zijn en visualiseren wat we zien en voelen. Alles hoeft en moet niet altijd verwoord te worden.
   Dus……….ben ik nu maar even stil en ga genieten!

   Ilse

  5. Gelukszaligheid is een alledaagse ervaring.
   Het heeft volgens mij niets te maken, waar, of hoe je woont, op een flatje drie hoog ,of in een hutje op de hei.
   Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: ik woon hier al
   10 jaar, maar de straat, de wijk zegt mij niets.
   Thuis zijn, aarden in je hart, dat kan overal,
   op de plek waar je woont, en leeft.
   Hier en nu moet het gebeuren, en niet daar,
   aan de overkant, gisteren of morgen.
   Samen geeft dubbele gelukszaligheid.

  6. Als immer voorbij drijvende witte wolk, kan ‘ik’ mijn geluk niet op. Het is gewoon zalig!
   Maar ja, ‘ik’ heb dan ook makkelijk praten.
   Al zegt een echte wolk niet zo veel.

  7. Geluk is een persoonlijke ervaring en zoals elke persoonlijke ervaring ontstaat deze in je eigen hersenen. Het gaat om de manier waarop je, op verschilende niveaus, betekenis geeft aan allerlei prikkels die via je zintuigen de hersenen bereiken. Het geheim van geluk schuilt erin dat je zelf kunt kiezen welke betekenis je op elk moment geeft. Je kunt jezelf aanleren om vaker ergens het positieve van te zien, waardoor je je per saldo gelukkig(er) voelt. In die zin is geluk dus maakbaar.

  8. Mijn idee over geluk komt volgens mij wel overeen met die van jou, John. Ik voel me gelukkig wanneer ik géén verlangen voel naar iets anders, naar een ander moment, naar een ander gezelschap… Ik voel me gelukkig op momenten waarop ik iets moois ervaar, iets dat mijn hart vervult. Ja, dat voel ik ook bijv. bij het kijken in de ogen van mijn kinderen. En ook als ik in een flow zit; als ik de tijd niet ervaar en in helemaal in mijn element ben.
   Je kunt leren om positiever naar alles te kijken en je kunt dingen ondernemen om uit een vervelende situatie te komen, goed voor jezelf en anderen te zorgen, zodat de situatie verbetert. Dan heb je wel meer kans dat je gelukservaringen zult krijgen.
   Maar ik denk niet dat het geluk zelf maakbaar is. Geluk is er of het is er niet. Net als liefde. Liefde is een werkwoord, zegt men. Maar ik zeg: een goede liefdesrelatie is een werkwoord. Liefde zelf is er of is er niet. En zo is het ook bij geluk. Denk ik. Geluk laat zich niet dwingen…

  9. Geluk, het zit in ons denken en het denken staat weer op zijn beurt buiten het nu. Willen we het ‘geluk’ beleven wees dan in het nu. Nu is het leven leven in moment na moment na moment. Ben je te-vrede met je-zelf dan ben je gelukkig. Maakbaar is wat je denken scheidt met het al aanwezig zijn. Want aanwezig zijn we allen, alleen denken we van niet…

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *