Op zoek in India

ADVAITA – NIEUWS:  Er komt weer een nieuw boek aan, van Rob van Dijk, van www.advaita.nl. Voor wat betreft de Advaita Vedanta filosofie zie ik Rob als mijn leraar. Eind december 2007 maakte ik Rob per email attent op mijn weblog, waarna ik van hem een email terug kreeg. Hierna is een correspondentie ontstaan, die nog steeds voortduurt. Rob is degene die mij met regelmaat “wakker schudt” en “wakker houdt”, maar dan in de goede zin van het woord. Als ik “zoekende” ben, is hij de man die mij vanaf Bali de “juiste bril” aanreikt. Vragen aan me stelt, die mij altijd net zo lang weer doen zoeken, tot het me lukt om goed door deze bril te kijken, en dan mijn eigen antwoorden te vinden. Antwoorden die mij zelfbewuster maken. Die mij mijn eigen ware natuur laten zien. Momenteel is Rob de laatste hand aan het leggen aan zijn boek: Op zoek in India. Dit kan komend voorjaar besteld worden bij Uitgeverij www.viveki.nl en ik zal jullie er zeker dan op attenderen. Rob maakte tussen 1999 en 2003 vijf reizen door India en hield trouw een dagboek bij van zijn zoektocht naar wijsheid. Het resultaat is een zeer persoonlijk verslag van ontmoetingen met wijzen en minder wijzen en opmerkelijke gebeurtenissen.
Hier alvast een fragment uit: Op zoek in India – door Rob van Dijk:

“De Swami van de Ramakrishna Ashram”
De Swami, in oranje kleding, zit achter een antiek bureau met een klein lessenaartje erop. Prachtig van eenvoud. We bevinden ons in een vrij grote langwerpige kamer, bestemd voor een studiegroep. De sfeer is bijzonder. Helder en licht te midden van het donkere hout. Er heerst een afstandelijke eerbied voor de Swami. Aan weerskanten van de kamer staan stoelen langs de wanden. Daar nemen we plaats, op gepaste afstand van hem. De Swami nodigt mij echter uit om recht voor zijn bureau plaats te nemen op een stoel die haastig en gedienstig wordt aangedragen door een devotee. We krijgen water en prasad (iets lekkers als geschenk) aangeboden. De Swami is belangstellend naar mij en hij toont zich bereid om al mijn vragen te beantwoorden.
Eerst kruipt de Swami in mij met zijn vragen. Ik voel me vrij en opgenomen in zijn alom-aanwezigheid. We spreken over meditatie. Ik vertel hem onder andere over mijn dagelijkse routine: mantrameditatie, twee keer per dag een half uur. Het geeft me enige statuur. Ik ben niet zomaar iemand, hè. De Swami lacht me hartelijk uit. ‘Mediteren doe je niet een half uur. Mediteren doe je de hele dag! Je denkt de hele dag aan God en je doet alles voor God. Te vergelijken met een werkende moeder, die altijd aan ‘haar kind’ thuis denkt en haar werk ook voor het kind doet. Dat is wat we hier in de ashram beoefenen. We denken de hele dag aan God. We willen God worden door de hele dag door aan God te denken.’ ‘Ach ja, natuurlijk! Ik begrijp helemaal wat u bedoelt’, probeer ik nog. Maar op de een of andere manier voel ik me toch een beetje betrapt. Mijn trots verdwijnt spoorloos en ik voel me bloot. Direct hierna gebeurt er iets wonderlijks. Want ik begrijp echt wel wat hij bedoelt. Theoretisch tenminste. Maar hier zit ik tegenover een man die totale meditatie ook in praktijk brengt. Die wéét wat hij zegt. Die de volle kracht van bewustzijn in zijn woorden legt. Een flits van écht weten doortrekt mijn geest. Zijn totale devotie wordt zichtbaar en voelbaar. Prachtig. Ik doorzie wat hij bedoelt. Ik besef de volle dimensie ervan. Dit is echt. En het raakt me. Diep.

Het boek ‘Op zoek in India’ van Rob van Dijk verschijnt dit voorjaar bij Uitgeverij www.viveki.nl. Ik ben zeer benieuwd, maar kan je alvast melden, het wordt een prachtig boek. Hartelijke groet, John Knappers

Een gedachte over “Op zoek in India”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *