IJsvogeltjes hebben het weer zwaar

Aantal ijsvogelparen sterk afgenomen (overgenomen van Nu.nl)
Op Knappers.nl vind je weinig doorgepoepte berichten, maar voor de ijsvogel maak ik graag een liefdevolle uitzondering….

AMSTERDAM – 2012 is een zeer slecht jaar voor de ijsvogels in Nederland, net als de drie voorgaande jaren. Door een korte maar hevige vorstperiode is het aantal broedparen met maar liefst ongeveer 75 procent afgenomen.

20120715-115715.jpg

Dat brengt het aantal paren op 100, terwijl dat er in 2008 nog zo’n 1000 waren. Dat berichtte zondag de VARA op de radio, in Vroege Vogels.
IJsvogeldeskundige Jelle Harder heeft het aantal ijsvogels in het Gooi en omstreken geïnventariseerd. Hij vond er slechts 8 broedparen. Ook uit andere delen van het land komen dergelijke signalen. Harder komt daarmee op een schatting van 100 paren in het hele land.
De ijsvogel is een zogenaamde standvogel, die dus bij strenge vorst niet naar het zuiden trekt. Dit in tegenstelling tot zijn soortgenoot uit Oost-Europa, die in Nederland overwintert en bij strenge vorst verder trekt.
Harder verwacht dan ook niet dat de ijsvogel op den duur uit Nederland zal verdwijnen, omdat de Oost-Europese vogels de strenge winters zeker zullen overleven.
Naam
Het is overigens de vraag of de naam ijsvogel iets met ijs te maken heeft. Volgens sommigen heet hij zo omdat hij in de winter bij het ijs werd gezien om vissen uit een wak te vangen, volgens anderen is het een verbastering van het Germaanse Eisenvogel, wat staat voor ijzeren vogel. Die naam zou slaan op de metaalachtige glans van het blauwe verenkleed.
Door: Novum, Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *