#Bloginterview door @marysjabbens

20130703-125119.jpgVia Twitter werd ik deze week uitgenodigd door blogger Mary Sjabbens om mee te werken aan haar leuke idee: #bloginterview. Mary is ook bekend door haar #twittertaalgids.

Mary (foto) stelt de vragen, ik mocht de antwoorden geven en ik publiceer als blogger daarna het interview op weer op mijn eigen weblog. Bij deze hieronder dus.
Een beetje de omgekeerde wereld, maar, daar hou ik wel van.

Nieuwsgierig?
Lees maar:

• Wil jij je even voorstellen?
Grappig om te doen, op mijn “eigen weblog”, maar vooruit: Mijn naam is John Knappers en de rest is simpel te vinden op Wiedan.nl

• Wat is de reden dat je bent gaan bloggen?
Ergens na 2001 ben ik begonnen met het lezen over spiritualiteit, oude religies en filosofie. Gevoed door existentiële levensvragen (waar we allemaal wel eens last van hebben) kwam ik terecht bij een oude Indiase traditie: de Advaita Vedanta Filosofie. Heb allerlei boeken verslonden hierover en ook een aantal jaren les gehad van Rob van Dijk, de oorspronkelijke oprichter van Advaita.nl.
Rob is helaas in 2011 overleden. In het begin van mijn blog heb ik een soort van verantwoording geschreven op Waaromdan.nl

• Hoe lang blog jij al?
In 2007 kwam ik na zoeken op internet dus Rob van Dijk tegen en we hebben veel mails gewisseld over zelfonderzoek, de Advaita, mijn kijk op het leven, enzovoort. Het schrijven hierover gaf me helderheid en een soort van rode draad. Wetend dat heel veel mensen op zoek zijn naar iets, besloot ik toen om in december 2007 te starten met mijn blog.

• Hoe vaak blog jij?
Voor deze vraag moest ik even snuffelen in mijn beheersysteem, maar het komt neer op gemiddeld 5 berichten per maand.

• Heb jij vaste tijden waarop jij je blogs schrijft?
Nee. Ik geloof niet in “gedwongen schrijven”. Mijn inspiratie komt op de gekste momenten. De beste blogs bedenk ik meestal tijdens een wandeling of onder de douche. Water lijkt me te inspireren. Wanneer ik eenmaal besluit te gaan zitten om een blogpost uit te schrijven, zit het eigenlijk al panklaar in mijn hoofd.

• Heb jij altijd een thema of idee waarover je wilt bloggen of komt dat pas als je er voor gaat zitten?
Ik ga er niet bewust voor zitten. Het werkt bij mij andersom. Er ruisen altijd wel wat gedachten door mijn hoofd en wanneer zo’n gedachtenspinsel vorm krijgt, dan moet ik er soms wat mee.

• Blog jij over alles?
Ik laat me in principe niet hinderen door een kader of zo. Maar meestal moet het wel ergens over gaan. Er zijn ook momenten dat ik me boos maak over iets wat er in deze gekke wereld gebeurt, en dan wil dat wel eens verschijnen in een cynisch verhaal. Maar in de basis hang ik meestal de verdwaalde filosoof uit.
De aanleiding kan een leuke actie van mijn kleindochter zijn en het verhaal volgt dan vanzelf.

• Hoe zou jij jouw blogs omschrijven?
Verhalen waarin ik probeer om zaken ook eens van de andere kant te bekijken. Duidelijk maken dat “niet alles is wat je denkt dat het is”.
Dat je als mens veel meer bent dan je gedachten. Naast filosofische spinsels schrijf ik ook over “anti-stigma”. Vooroordelen en aannames (over mensen die “anders zijn”) die ik tegenkom in de media, neem ik graag op de korrel.

• In hoeverre en waarom houd jij rekening met jouw lezers, of doe je dat helemaal niet?
Ik wil niemand kwetsen of beledigen. Verder schrijf ik gewoon dat wat me in me opkomt. Uit reacties en bezoek blijkt dat er mensen zijn die dit graag lezen en er soms wat aan hebben. Problemen omdenken. Het gebeurt als ik schrijf. Als daar mensen van meegenieten is dat leuk.

• Zijn er onderwerpen waarover je wilt schrijven maar het nog niet durft/wil/kan?
Eigenlijk niet. Ik hou min of meer dezelfde grenzen aan als de meeste mensen die op Facebook of Twitter privé zaken delen. Gewoon je boerenverstand gebruiken. Enkele jaren terug heb ik besloten om ook over een psychische beperking te schrijven. Kom je vanzelf tegen in de rubriek antistigma. Dit heeft alleen maar gezorgd voor de laatste stappen in mijn acceptatieproces. Ideaal dus. Mensen moeten elkaar eens leren nemen zoals ze zijn.

• Hoe belangrijk zijn de statistieken voor jou?
Niet heel erg. Ik geloof in kwaliteit en niet in kwantiteit. Authenticiteit is volgens de basis van een succesvolle blog. Verder dient Knappers.nl geen enkel commerciëel doel, dus heb ik ook verder geen belang bij veel bezoekers. Wat ik wel leuk vind is om te zien dat de aantallen nog steeds groeien en dat bijvoorbeeld 20 % van mijn bezoekers langer dan een half uur op mijn site blijft.

• Op wat voor manier en waar, maak je kenbaar dat je een nieuw blog hebt geschreven?
Via de sociale media, als ik er aan denk. En verder ziet de trouwe bezoeker het vanzelf op mijn blog.

• Ben je tevreden over jouw site?
Ja. En zodra ik het niet ben, tja, dan passen we de boel aan. Dat is het mooie. Een blog is als een moestuin. Je bent zelf de baas en het groeit terwijl je werkt.

• Wat vind je van de reacties van lezers op jouw blog?
Prima. Atijd goed. De laatste jaren zie je dat reacties op weblogs meer gegeven worden via de sociale media dan op de blogs zelf. De combinatie tussen deze platforms werkt inspirerend. Zelf neem ik ook graag de kortere bochten op Twitter en de langere neem ik op Knappers.nl

Mary, dank voor je uitnodiging.
Leuk om eens na te denken over mijn eigen blog.
Merci, John

2 gedachten over “#Bloginterview door @marysjabbens”

  1. Allereerst dank voor de medewerking.
    Oeps die foto van mij is wel erg groot! Ik schrok er van om mezelf zo groot tegen te komen op jouw site.

    Wat ik jou wil zeggen is dat ik door dit bloginterview een beter beeld heb gekregen van jou. Wat ben jij een bijzonder mens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *